Βήχας με φλέματα

Κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος, εμφανίζεται συνήθως έντονος βήχας, ο οποίος μπορεί να είναι παραγωγικός ή ξηρός. Κάποιες φορές, πρόκειται για βήχα που προέρχεται από το στήθος, και είναι υγρός ή παραγωγικός βήχας με παρουσία φλεμάτων. Άλλες φορές, ο βήχας είναι ξηρός και χαρακτηρίζεται ως επίμονος, ερεθιστικός και νευρικός. Για να επιλέξετε την καλύτερη θεραπεία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το είδος του βήχα από τον οποίο πάσχετε.

Τι είναι ο παραγωγικός βήχας (βήχας με φλέματα);

Είναι ο βήχας που παράγει βλέννα και σκοπός του είναι η απομάκρυνση των εκκρίσεων με απόχρεμψη, πρόκειται δηλαδή για αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας. Για τον λόγο αυτό, η θεραπεία του παραγωγικού βήχα δεν πρέπει να τον καταστέλλει, αλλά να βοηθά τη ρευστοποίηση της βλέννας για να διευκολύνει την απομάκρυνσή της.

Ποια είναι τα συμπτώματα του παραγωγικού βήχα;

Τα παρακάτω είναι τα τυπικά συμπτώματα του παραγωγικού βήχα:

  • Παραγωγή βλέννας με απόχρεμψη
  • Ρινική συμφόρηση
  • Συνήθως χειροτερεύει το πρωί

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα του ξηρού βήχα, όπως για παράδειγμα ένα μόνιμο ερέθισμα που προκαλεί βήχα ή “γδάρσιμο”/φαγούρα στο λαιμό. Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βήχα, είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή θεραπεία, για να αντιμετωπίσετε τον συγκεκριμένο βήχα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι προκαλεί τον παραγωγικό βήχα;

Ο παραγωγικός βήχας είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης της αναπνευστικής οδού λόγω του ιού του κοινού κρυολογήματος. Η λοίμωξη προκαλεί ερεθισμό της βλεννογόνου της αναπνευστικής οδού και παράγεται πυκνή, κολλώδης βλέννα. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ο βήχας αποτελεί μέρος της διαδικασίας αυτοΐασης του οργανισμού, καθώς βοηθά την απομάκρυνση της βλέννας. Συνεπώς, η σωστή θεραπεία δεν θα πρέπει να καταστέλλει τον βήχα, αλλά να βοηθά τη ρευστοποίηση της βλέννας για να διευκολύνει την απομάκρυνσή της.