Λένε, «Δύο πράγματα δεν κρύβονται: ο βήχας και ο έρωτας». Αυτή η παλιά παροιμία, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, αναφέρεται στο αντανακλαστικό του βήχα. Όταν το σώμα μας θέλει να βήξει, απλά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το σταματήσετε2.
Κατά κανόνα, χρησιμοποιούμε τον όρο «ξηρός βήχας» για να περιγράψουμε τον βήχα χωρίς βλέννα ή φλέμα και τον όρο «υγρός» ή «παραγωγικός βήχας» για να περιγράψουμε τον βήχα με φλέμα3. Σε ένα κρυολόγημα ή στη γρίπη και τα δύο είδη βήχα προκαλούνται από το ίδιο αίτιο: μια ιογενή λοίμωξη. Όταν υπάρχει φλεγμονή στους αεραγωγούς, το αντανακλαστικό του βήχα γίνεται υπερευαίσθητο και μπορεί επίσης να υπάρξει αύξηση στην παραγωγή βλέννας1,3.
Με το κρυολόγημα ή τη γρίπη, μπορεί να έχετε τόσο ξηρό βήχα όσο και παραγωγικό βήχα σε διάφορα σημεία κατά την πορεία της ιογενούς λοίμωξης1. Συνήθως, ο βήχας ξεκινά ως «ξηρός» ή μη παραγωγικός και γίνεται παραγωγικός αργότερα, όταν η φλεγμονή εξαπλωθεί στους κατώτερους αεραγωγούς, προκαλώντας την παραγωγή βλέννας από τους πνεύμονες1.