Ξηρός βήχας

Στη διάρκεια ενός κρυολογήματος, οι περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από έναν ενοχλητικό βήχα που μπορεί να είναι παραγωγικός ή ξηρός. Ο ξηρός βήχας είναι επίσης γνωστός ως επίμονος ή ερεθιστικός βήχας και συχνά επιδεινώνεται τις βραδινές ώρες, ενώ ο παραγωγικός ή υγρός βήχας ξεκινά από το στήθος. Επομένως, για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του βήχα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τον τύπο του βήχα που έχετε πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Τι είναι ο ξηρός βήχας;

Είναι ο ερεθιστικός, επίμονος βήχας χωρίς απόχρεμψη. Συνήθως παράγει δυνατό ήχο και μπορεί να είναι παροξυσμικός. Όποια και αν είναι η αιτία, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί και να εφαρμοστεί θεραπεία από το πρώτο σύμπτωμα, για να αποφευχθεί έτσι ο “φαύλος κύκλος του βήχα”. Ως εκ τούτου, η θεραπεία του ξηρού βήχα θα πρέπει να μειώνει την ένταση και τη συχνότητά του.

Ο ενοχλητικός ξηρός βήχας μπορεί να διαταράξει την καθημερινότητά μας και να εμποδίζει τον ύπνο μας. Επομένως, θέλουμε να φροντίζουμε τους αγαπημένους μας και τον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακολουθώντας γνωστές και αξιόπιστες λύσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ξηρού βήχα;

Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του ξηρού βήχα:

  • Μόνιμη ανάγκη για βήχα
  • Βήχας χωρίς ανάγκη απομάκρυνσης βλέννας
  • Αίσθημα ερεθισμού, φαγούρας και ξηρότητας στο λαιμό
  • Ο βήχας παράγει ξηρό ήχο
  • Καθαρό στήθος χωρίς συμφόρηση
  • Μπορεί να εμποδίζει/ δυσκολεύει τον ύπνο τη νύχτα
  • Αίσθημα κόπωσης όταν υπάρχει βήχας ή κρυολόγημα

Όπως είδαμε, τα συμπτώματα του ξηρού βήχα είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα του παραγωγικού βήχα, για παράδειγμα, συμφόρηση στο στήθος, δυσκολία στην απομάκρυνση της βλέννας με τον βήχα.

Για να αντιμετωπιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ των διαφορετικών τύπων του βήχα.

Έτσι, θα μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο φάρμακο για τη θεραπεία του βήχα σας.

Τι προκαλεί τον ξηρό βήχα;

Το αίτιο του ξηρού βήχα είναι συνήθως κάποια λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος και μπορεί να εξελιχθεί σε παραγωγικό βήχα στο πλαίσιο του κοινού κρυολογήματος.

Ο ξηρός βήχας μπορεί επίσης να εμφανιστεί εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου ερεθισμού της αναπνευστικής οδού από καπνό, σκόνη ή μόλυνση.